lördag 8 januari 2011

Julsmaksfinal








































I stället för traditionell julmat ville jag den här julen testa olika recept med juliga kryddor, men som ändå inte var det gamla vanliga julbordet. Allt har inte provats och nu är det hög tid att göra det. Därför blev det lax idag med ett gott kryddigt täcke. Jag har ett recept från Icakuriren som bas: jullax med stekta äpplen, men har ändrat det lite grand. Så så här blev min variant:

4 pers

4 st frysta portionsbitar lax
1 tsk flingsalt
1 msk socker
grovmalen vitpeppar
rapsolja

Kryddtäcke:
1 msk julsenap
1 msk fransk senap
2 msk farinsocker
1/2 msk soja
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk krossad kryddpeppar
1 äggula

Stekta äpplen:
4 röda äpplen
3 msk flytande honung

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Ringla över lite rapsolja, vänd bitarna i salt, peppar och socker. Låt dem stå och dra till sig kryddorna en lite stund.

Blanda samman senap, soja, kryddor och äggula till en smet och bred på laxen. Ugnsbaka i 225 grader. Serveras med honungsstekta äpplen, potatis och en sallad gjord på salladskål, olika salladssorter, gärna med rosésallad, skivad purjolök och gurka. Servera också creme fraiche med saffran/tomat och/ eller paprika/chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar